Inštitut za mladinsko politiko, Srednja šola Veno Pilon Ajdovščina, Mladinski kulturni center Hiša mladih, Medobčinsko društvo prijateljev mladine Ajdovščina, Mladinski svet Ajdovščina in Hiša dobre volje so sodelovale v izvajanju 4-dnevne delavnice Trajnostni razvoj za mlade, ki je potekala od 31. 1. 2023 do 3. 2. 2023.

Prvi dan sta bila dijakom Srednje šole Veno Pilon Ajdovščina predstavljena delovanje Inštituta za mladinsko politiko in program Mladost na burji. Dijake smo naučili napisati življenjepis, predstavili smo jim možnosti iskanja službe ter jim predstavili, kako v podjetju delujejo kadrovski postopki. Preko različnih didaktičnih iger so dijaki spoznali pomen mehkih veščin; sodelovanja, timskega dela in komunikacije.

Drugi dan je bil namenjen temi zdravja, zato se je delavnica začela s pohodom do izvira Hublja. Sledila je delavnica, na kateri so se dijaki s pomočjo filma “All that we share – connected” seznanili s pomenom duševnega zdravja, ki se izkazuje skozi naše čustveno, psihološko in socialno stanje. Spoznali so, kakšen pomen ima skrb za bližnjega in povezanost v skupnosti.

Tretji dan so dijaki preživeli v Mladinskem kulturnem centru Hiša mladih, kjer so imeli voden ogled prostorov in pogovor o vsebini programov za mlade, ki bi jih zanimali. Medobčinsko društvo prijateljev mladine je izpeljalo delavnico na temo Kako lahko s prostovoljstvom polepšam svet?, nato pa je ekipa Mladinskega sveta Ajdovščina s srednješolci izvedla prvo delavnico za pripravo nove strategije za mlade v občini Ajdovščina. Mladi so imeli priložnost, da izrazijo svoje želje in povedo, kje in kako jih domače okolje lahko opolnomoči, da bo bo njihov vsakdan bolj kakovosten in da bodo lahko bolje (za)živeli.

Zadnji dan delavnice pa je bil namenjen obisku Hiše dobre volje. V počastitev bližajočega se kulturnega dneva so dijaki oskrbovancem prebrali poezijo Franceta Prešerna, Simona Gregorčiča in Toneta Pavčka ter jim podarili v spomin darilca, ki so jih ustvarili zjutraj na delavnici.

Ob tej priložnosti bi se radi zahvalili Ljudski univerzi Ajdovščina za izposojo učnih gradiv.

Iskreno se zahvaljujemo tudi vsem sodelujočim za izkazano zaupanje in pripravljenost na sodelovanje. Hvala dijakom in dijakinjam Srednje šole Veno Pilon Ajdovščina za dobro voljo in nove ideje, na katerih bomo z veseljem gradili boljši svet za mlade v bodoče.