V torek, 20. junija. 2023, je v Dvorani prve slovenske vlade potekala slavnostna prireditev v čast deseti obletnici delovanja Inštituta za mladinsko politiko.

Dogodek se je začel že ob 15.30 v avli Dvorane prve slovenske vlade s kratko delavnico, katere se je udeležilo veliko mladinskih delavcev,  članov mladinskih organizacij in drugih strokovnih delavcev s področja mladine iz celotne Slovenije. Udeleženci so se po skupinah pogovarjali in predelali različne teme mladinskega sektorja,  in sicer vlogo mladinskega sektorja pri spodbujanju aktivnega državljanstva; izzivi, s katerimi se sooča mladinski sektor; vpliv mladinskega sektorja na razvoj mladih ter mladinski sektor kot platforma za izražanje in ustvarjanje.

Ob 17. uri se je delavnica prevalila v slavnostno proslavo.

V uvodnem govoru se je Tadej Kobal, direktor Instituta za mladinko politiko, zahvalil vsem partnerjem in podpornikom, za njihovo podporo, zaupanje in strokovno soustvarjanje ter izpostavil trdno nadaljnje delo na področju mladinske politike. Udeležence sta nagovorila tudi gospod Tadej Beočanin,  župan občine Ajdovščine in gospa dr. Kaja Širok,  državna sekretarka za kulturo v Kabinetu predsednika Vlade Republike Slovenije. Ob desetletnici delovanja je Inštitut prejel županovo jubilejno priznanje.

Sledila je okrogla miza,  na kateri sta sodelovala ustanovitelja Inštituta za mladinsko politiko,  gospa Helena Harej in predsednik Mladinskega sveta Ajdovščina,  Lan Žvanut. Izpostavila sta največje uspehe pri delovanju Inštituta za mladinsko politiko, njegovo vlogo na nacionalni in evropski ravni in predstavila vizijo in cilje za prihodnost. Dotaknila sta se tudi teme, kako se mladi soočajo z izzivi, ki jih je prinesla digitalna doba.

Slavnostna gostinja dogodka je bila gospa Maja Drobne,  vodja projektov v kulturno
izobraževalnem društvu PiNA, ki je s pomočjo interaktivne aplikacije menti.com prikazala stanje mladih danes. Predstavila je zgodbe treh mladih navdihujočih ljudi, s katerimi je delala v zadnjem času.

Sledila je predstavitev delovanja Inštituta za mladiško politiko,  na kateri so Tadej Kobal,  vodja programov Mladim prijazna občina in Klub mladih svetnic in svetnikov,  Urška Brežnjak,  vodja programa Mladost na burji, in Anja Bandelj,  vodja programa Senčenje na delovnem mestu, predstavili programe Inštituta za mladinsko politiko.

Proslavo so s pestrim naborom pestmi popestrili Vipavski tamburaši, ki letos praznujejo okrogli rojstni dan, in sicer 20 let delovanja društva. Slavnostni dogodek se je zaključil s skupno fotografijo in pogostitvijo v avli Dvorane prve slovenske vlade.

Inštitut za mladinsko politiko se zahvali občini Ajdovščina, ki je omogočila izvedbo dogodka, partnerjem in podpornikom, prostovoljcem, zaposlenim in vsem ostalim sodelavcem, vsem mladim, ki jim ni vseeno za družbene spremembe, ter vsem ostalim obiskovalcem.