Mladi v Sloveniji so nedavno imeli priložnost, da se potopijo v svet računalnikov in spletnih strani na dveh poučnih delavnicah, ki jih je izvedel Inštitut za mladinsko politiko v okviru javnega razpisa Meet and Code. Meet and Code je pobuda, ki si prizadeva spodbujati digitalno pismenost in ustvarjalnost med mladimi po vsej Evropi. Njihov cilj je omogočiti mladim pridobivanje digitalnih veščin in spodbujati njihovo udejstvovanje v digitalnem okolju.

Prva delavnica, imenovana “Digi dogodek”, je potekala 26. oktobra 2023 v Kulturnem domu Vipava, medtem ko se je druga delavnica, poimenovana “Moja prva spletna stran”, odvila 30. oktobra 2023 v prostorih Mladinskega kulturnega centra Hiša mladih v Ajdovščini. Obe delavnici sta ponudili dragoceno izkušnjo in znanje mladim udeležencem.

 

Digi dogodek

Delavnica “Digi dogodek” je bila edinstvena priložnost za mlade, da se naučijo osnovnih pojmov v svetu računalnikov in se seznanijo z uporabo prenosnih računalnikov ter njihovimi osnovnimi funkcijami. Udeleženci so imeli priložnost, da pod budnim očesom izkušenih mentorjev raziskujejo digitalno okolje, pri čemer so se naučili, kako ravnati z računalniki in se spopadati z vsakodnevnimi izzivi.

Vendar pa delavnica “Digi dogodek” ni bila omejena le na tehnično znanje. Mladi so se učili tudi o pomembnosti spletnega bontona – pravil obnašanja na spletu. Znanje o temi spletnega bontona je ključnega pomena za varno in prijetno izkušnjo na internetu ter za obvladovanje izzivov, ki jih prinaša digitalna doba. To znanje je postalo neprecenljivo orodje za udeležence, ki bodo s tem znanjem šli korak naprej v svoji digitalni poti.

Moja prva spletna stran

Delavnica “Moja prva spletna stran” je bila osredotočena na uporabo WordPressa, ene izmed najbolj priljubljenih platform za ustvarjanje spletnih strani. Mladi udeleženci so dobili priložnost raziskati, kako ustvariti svojo lastno spletno prisotnost, ne da bi bilo potrebno biti izkušen programer. S pomočjo izkušenih mentorjev so se naučili uporabljati orodja WordPressa, izbirati predloge in oblikovati svoje spletne strani.

Pridobivanje teh veščin ni samo koristno za osebno ustvarjalnost, temveč tudi za njihovo profesionalno rast v digitalni dobi. Spletna prisotnost je v današnjem svetu nepogrešljiva, zato so se udeleženci na tej delavnici pripravili na prihodnost in se opremili z znanjem, ki jim bo pomagalo izstopati na spletu.

Inštitut za mladinsko politiko je s temi dvema delavnicama zagotovil neprecenljivo izkušnjo za mlade, ki so si prizadevali izboljšati svoje znanje in veščine v digitalnem svetu. Upamo, da bodo ti mladi ustvarjalci kmalu uporabili svoje nove spretnosti za dosego svojih ciljev in prispevali k rasti digitalne skupnosti.