V ponedeljek, 18. decembra 2023, je v Dvorani Antonovega doma v Ljubljani potekala slavnostna podelitev certifikatov Mladim prijazna občina. Ta prestižni naslov je letos prejelo ali podaljšalo devet občin iz celotne Slovenije. Slavnostna gosta dogodka sta bila Marko Lotrič, predsednik Državnega sveta Republike Slovenije, in dr. Vladimir Prebilič, predsednik Skupnosti občin Slovenije. 

Mladim prijazna občina je program, ki ga Inštitut za mladinsko politiko v sodelovanju s Skupnostjo občin Slovenije izvaja že od leta 2012. Namen certificiranja občin je mladim omogočiti prijazno okolje za življenje, delo in razvoj ter nagrajevanje tistih občin, ki izzive današnje mladine obravnavajo celostno, načrtno ter kontinuirano in so zato pripravljene na spreminjajoče se okoliščine v družbi.

Tadej Kobal, vodja programa Mladim prijazna občina ter direktor Inštituta za mladinsko politiko, je v uvodnem govoru izpostavil, da gre za program, ki spodbuja lokalne skupnosti k oblikovanju ukrepov, ki mlade podpirajo na poti do samostojne odraslosti in se nanašajo na zaposlovanje, participacijo, izobraževanje, reševanje stanovanjskega problema mladih, mladinsko organiziranje, načrtno obravnavanje področja mladine ter mobilnost. Dr. Vladimir Prebilič, predsednik Skupnosti občin Slovenije, je pohvalil občine in župane, ki se trudijo delati za mlade in poudaril pomembnost certifikata Mladim prijazna občina. Zbrane je nagovoril tudi Marko Lotrič, predsednik Državnega sveta Republike Slovenije, ki je izpostavil svojo naklonjenost delitvi Slovenije na pokrajine, saj bi tako olajšali delo manjšim občinam in poskrbeli za decentralizacijo države. Občinam se je zahvalil za trud in doprinos ter za njihovo skrb pri participaciji mladih. Gospa Polona Siter Drnovšek iz Zavoda Movit, nacionalne agencije programov Evropske unije na področju mladine, pa je v svojem krajšem predavanju govorila o podpori kakovostnemu mladinskemu delu na nacionalni in mednarodni ravni ter priložnostih za občine. Občina, ki podpira mladinsko delo, je opolnomočena in kot taka bolj privlačna za življenje, je povedala.

Letos je certifikat prvič pridobilo pet občin, in sicer Občina Divača, Občina Dravograd, Občina Hrastnik, Občina Kobilje in Občina Logatec. Prvič pa so ga obnovile Občina Brda, Občina Hajdina, Občina Trebnje in Občina Vojnik. Skupno je tako v Sloveniji že 48 nosilk certifikata Mladim prijazna občina.