Včeraj, 22.2.2023 je v Cekinovem dvorcu v Ljubljani potekala slavnostna podelitev certifikatov Mladim prijazna občina. Ta prestižni naziv je letos prejelo ali podaljšalo šestnajst občin iz celotne Slovenije. Slavnosti gost dogodka je bil dr. Vladimir Prebilič, predsednik Skupnosti občin Slovenije, ki certifikat podeljuje skupaj z Inštitutom za mladinsko politiko.

Mladim prijazna občina je program, ki ga Inštitut za mladinsko politiko v sodelovanju s Skupnostjo občin Slovenije izvaja že od leta 2012. Ob deseti obletnici njegovega izvajanja je tedanji predsednik Republike Slovenije, Borut Pahor, programu podelil zahvalo za spodbujanje mladinskih politik in skupnih projektov med mladimi in občino. Namen certificiranja občin je mladim omogočiti prijazno okolje za življenje, delo in razvoj ter nadgrajevanje tistih občin, ki izzive današnje mladine obravnavajo celostno, načrtno ter kontinuirano in so zato pripravljene na spreminjajoče se okoliščine v družbi.

Tadej Kobal, vodja programa Mladim prijazna občina, je v uvodnem govoru izpostavil, da »gre za program, ki spodbuja lokalne skupnosti k oblikovanju ukrepov, ki mlade podpirajo na poti do samostojne odraslosti in se nanašajo na zaposlovanje, participacijo, izobraževanje, reševanje stanovanjskega problema mladih, mladinsko organiziranje, načrtno obravnavanje področja mladine ter mobilnost«.

 Slavnostni govor je imel dr. Vladimir Prebilič, ki je nagovoril župane, naj bodo še naprej  tako pogumni in drzni, da pri soustvarjanju mladim prijaznim  občinam gledajo izven okvirjev.

 Tomaž Deželan se je med svojim prispevkom dotaknil tudi tem mladinske participacije, potreb mladih in mladi v demokraciji. To je podkrepil z izjavo:  »Današnja mladina je drugačna.«

Letos je certifikat prvič pridobilo šest občin, in sicer Brežice, Ivančna Gorica, Kranj, Murska Sobota, Pivka in Ribnica. Prvič so ga obnovile Črnomelj, Domžale, Postojna in Slovenske Konjice, že drugič pa občine Celje, Črna na Koroškem, Idrija, Kamnik, Ljutomer in Trbovlje. Skupno je tako v Sloveniji nosilk certifikata že 47.